Dihalne vaje, meditacija, mrzla voda

15/01/2023
Objavljeno v Zapisi
15/01/2023 Emil Ledenko

Ljudje me res velikokrat sprašujejo, ali dihalne vaje delati vsak dan, kako je z meditacijo, kako pogosto je priporočljivo iti v mrzlo vodo, ipd. Tako kot vedno, bom tudi tokrat pisal predvsem iz izkušenj, ki sem jih pridobil skozi dolgoletno prakso.
Ko raziskuješ, delaš tudi napake, veliko napak. Vztrajaš, ker verjameš v to, kar si nekje prebral ali slišal, mogoče želiš sebi in drugim tudi kaj dokazati ali pa spremeniti, kar se da hitro. V življenju obstajajo samo lekcije. Vse je proces. In vsak proces rabi svoj čas, da dozori. Ničesar se ne da izsiliti. Tukaj smo zato, da se učimo nežnosti, mehkobe in potrpežljivosti. Predvsem pa poslušati in tudi slišati svoje telo. Ni bližnjic in instantnih rešitev, je le pot, po kateri hodi vsak sam.
Zato vam tudi univerzalnega odgovora, kaj je za koga primerno, ne morem dati. Nihče vam ga ne more dati. Noben zdravnik niti guru. Ker vi in samo vi živite v svojem telesu.

Veliko lažje je slediti drugim kot sebi, ker vam potem ni potrebno prevzeti odgovornosti v celoti. Le odgovornost do sebe pa nam omogoča tisto, po čemur vsi hrepenimo in to je svoboda.

Ni bližnjic in instantnih rešitev, je le pot, po kateri hodi vsak sam.

Tisto, kar vam lahko iz svojih izkušenj povem, je sledeče. Zelo zaželeno je vsak dan vsaj nekaj narediti zase. Ker s tem, ko postavimo sebe na pr(a)vo mesto, počasi postajamo boljša izvedba sebe, posledično pa tudi boljši in bolj zavestni starši, partnerji, prijatelji. Zelo pomembno je, kaj damo vase in kaj bo kdo dal vase, se odloči vsak sam.

Meditacija in umirjene dihalne tehnike, ki stimulirajo parasimpatični živčni sistem, se lahko uporabljajo vsak dan. Tudi večkrat na dan. To so tehnike, kjer se diha res umirjeno s poudarkom na podaljšanem izdihu.

Agresivne oz. intenzivne dihalne tehnike, kot so npr. Wim Hof metoda, rebirthing, holotropno dihanje, itd., ki stimulirajo simpatični živčni sistem, niso primerne za vsak dan, ker spravijo telo v stresno stanje odziva boj ali beg, ki je namenjeno izključno in samo preživetju. So pa to tehnike, ki so lahko zelo zdravilne in podporne, če jih uporabljamo pravilno in z jasno določenimi nameni. Ni vse za vsakega, sploh pa ne vedno.

Podobno je z mrzlo vodo, potrebno je poslušati sebe. Sam sem v začetku v najboljši veri to počel vsak dan, tudi večkrat na dan. Dovolil sem mrzli vodi, da me je preglasila, utišala, zamrznila. Velika razlika je med uporabo nečesa in zlorabo. Zdaj poslušam svoje telo in se temu primerno ravnam. Točno vem, kdaj se upira um in kdaj res ne paše telesu. Ko ne paše telesu, včasih tudi po teden ali dva ne grem v mrzlo vodo, ampak se samo crkljam z vročo. Ko pa se upira um, takrat grem v mrzlo vodo brez nepotrebnih notranjih dialogov, ker sem se naučil, kako lahko utišam tega večnega nergača.

Raziskujmo. Rešitev ni v sledenju komurkoli, ampak v poslušanju sebe. In zaupanju v to, kar slišimo. Vse se spreminja, vsak dan znova, edina stalnica pa je sprememba. Torej, nekaj, kar mi paše danes, mi mogoče ne bo odgovarjalo jutri, pojutrišnjem pa spet bo. Ali pa ne bo. Sploh ni pomembno. Ustavimo se in si prisluhnimo. Tam se skriva vse, kar iščemo. In pred čemur večno bežimo.

Ledeni

, , , ,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X
X
X