FAQ

Ker je najbolj mrzla skozi celo leto in hkrati energijsko izjemno močna. Pa tudi narava, ki jo  obkroža, je čudovita in deluje zelo pomirjevalno.

Če se namensko potopimo v ledeno vodo nepripravljeni, se ne bo zgodilo nič. Le telo nas bo tako bolelo, da bomo po nekaj sekundah ušli ven iz vode. Če pa po nesreči pademo v ledeno vodo in ne uspemo hitro priti ven, lahko zaradi panike in nepravilnega dihanja pride do hipotermije. V nekaj minutah telesna temperatura močno pade, pride do odpovedi organov in nastopi smrt.

V vodi smo lahko toliko časa, dokler smo zmožni držati fokus na dihanju. Ko smo v stiku s sabo, nas telo opozori, kdaj ima dovolj. Je pa to odvisno tudi od dnevnega razpoloženja, počutja in procesov, ki se odvijajo v nas. Načeloma je pa čas nepomemben, ker to ni tekmovanje ampak potovanje. Potovanje navznoter, kjer opazujemo občutke v telesu. In to edino, kar zares šteje.

Oboje hkrati. Med tem procesom se sproži ogromno samozdravilnih procesov v telesu, ki se popolnoma resetira in obnovi.

Če se na vstop pravilno pripravimo, je minimalna možnost, da bi šlo kaj narobe. Mrzla voda je nekaj najbolj naravnega, le mi smo tako globoko padli v cono udobja, da smo na to pozabili. Ker je to globok proces, se stanje vedno lahko tudi poslabša, preden se izboljša. Mrzla voda namreč iz telesa vleče vse telesne in psihične bolečine, travme, frustracije oz. vse, kar smo kadarkoli potlačili. Telo pa v osnovi vedno stremi k ravnovesju in k temu, da se pozdravi, če mu le dovolimo.

Večina ljudi pride na moje delavnice, ker želijo nekaj spremeniti v življenju. Nekateri iščejo rešitve za zdravstvene izzive, kot so depresija, bipolarna motnja, bolečine v hrbtenici, tumorji, multipla skleroza in druge resne diagnoze. Prihajajo pa tudi takšni, ki so izgoreli, so čustveno na tleh, anksiozni, nesamozavestni. Ljudje želijo celostno spremembo, psihološko, telesno in mentalno. A tega se ne da ločevati, ker je vse prepleteno in povezano.

V začetku je bilo več moških, zdaj pa prihaja več žensk. Lahko rečem, da so ženske nasploh bolj pogumne in lažje premagajo strah pred ledeno vodo kot moški, očitno pa imajo zaradi rojevanja tudi višji prag bolečine. Eni in drugi pa zelo podobno opisujejo prvo izkušnjo. Večina jih pravi, da je prvih 30sek nekaj najhujšega, kar so doživeli v življenju, od 30sek naprej pa nekaj najlepšega. Malo v šali malo zares povem, da je pot iz pekla do raja dolga samo 30sek.

To je popoln nesmisel. Vzgojeni smo namreč v kulturi strahu pred mrzlo vodo in mrazom nasploh. To so samo programi, ki nimajo nikakršne realne podlage. Prenašajo se iz roda v rod, nihče pa ne ve, zakaj to govori. S tega vidika je to čista iluzija. Ko pa mi to iluzijo ponotranjimo in začnemo verjeti vanjo, postane za nas še kako resnična. Torej je potrebno samo reprogramirati določene vzorce in prepričanja, ki nas popolnoma nepotrebno ovirajo in dobesedno oropajo čudovitih življenjskih izkušenj.

Jaz osebno vedno iščem najnižje temperature, ker to zahteva več fokusa in poglabljanja vase. Varno je toliko časa, dokler smo popolnoma prisotni in imamo fokus na dihanju, ne glede na to, kako nizka je temperatura vode. Voda, ki je še primerna za izvajanje te metode, je nekje do 15 stopinj.

Razlika je samo v tem, da je pozimi v osnovi lažje it v vodo zaradi manjše temperaturne razlike, poleti pa je bolj prijetno, ko pridemo iz vode. Je pa res, da pozimi toliko bolj »dela« glava, zato imajo ljudje občutek, da je to pozimi precej težje izvajat, kar pa ne drži. Vsak letni čas nosi s seboj drugačne izzive.

Če se izziva lotimo spoštljivo in previdno, s predhodno pravilno pripravo, je ta proces popolnoma varen.

Tako zaradi varnosti kot tudi koristi. Če gremo v ledeno vodo brez predhodne priprave z dihalnimi vajami, se aktivira samo fizični aspekt telesa, če pa dodamo še dihalne vaje, se aktivirata tudi mental in psiha, zato je sam proces precej globlji. Z zavestnim dihanjem pa aktiviramo tudi hipotalamus, ki je direktno povezan s procesom termogeneze. Termogeneza je proces uravnavanja telesne temperature. Ko gremo v ledeno vodo, gre kri iz udov v predel trupa. Žile v tem predelu se skrčijo, telo pa dvigne temperaturo (aktivira »notranji ogenj«) zato da obvaruje vitalne organe.

Nujno ni, je pa zelo zaželeno in dobrodošlo. Jutranji rituali nam dajo neko strukturo, znotraj nje pa smisel in občutek varnosti. Poleg tega s pomočjo ritualov razvijamo 4 izredno pomembne elemente: voljo, disciplino, doslednost in vztrajnost, kar nas podpre na vseh področjih v življenju, tako da se lažje soočamo z izzivi, ki se pojavijo na naši poti.

Stvar posameznika. Nekaterim zaradi varnosti, motivacije in dobrih občutkov paše nadaljevati v skupini, spet drugi pa raje nadaljujejo sami ali v družbi partnerja. Bistvo je v tem, da se ljudje na delavnici naučijo pravilnega dihanja in varnega vstopa v ledeno vodo.

V vodo vstopamo čim hitreje, vendar ne skačemo in ne divjamo. Najslabše je, če se ustavimo pri gležnjih ali kolenih, ker se takrat vklopijo vsi možni »programi,« kar nam zelo oteži vstop v vodo.

Do zdaj sem skozi ta proces vodil okoli 1000 tečajnikov, starih od 12 do 81 let in prav nihče se ni premislil, uspelo je prav vsem.

Ker to ni čudežna tabletka ali čarobna palica ampak izredno močno orodje, ga je treba uporabljati redno, kar je tudi cilj. Za higieno, čustveno in mentalno, ne samo telesno, je treba skrbeti vsak dan. In ker na dnevni bazi zapacamo telo z marsičem, ga je treba redno tudi čistiti.

Smo skupina prijetnih in pogumnih ljudi, ki smo se zavestno odločili spremeniti svoj način življenja ter prevzeti odgovornost za zdravje in dobro počutje v svoje roke. Nobena sprememba se ne zgodi sama od sebe, vedno smo mi tisti, ki sprožimo, da se to kolesje zažene. Enkratna izkušnja, ki jo dobi vsak udeleženec delavnice, je premalo. Tisto, kar zares šteje, so majhni koraki, ki sledijo za tem. In ti majhni koraki dolgoročno pripeljejo do velikih sprememb, prav vsi pa živijo bolj izpolnjeno in kvalitetno življenje, kot so ga živeli pred tem.

Pred tem, da ne zbolim zaradi mrzle vode, me varujejo pravilna miselna naravnanost, redno prakticiranje, poslušanje sebe in priprava z dihalnimi vajami. Vse je treba početi spoštljivo, zbrano, zavestno in prisotno. To ni tekma, ni dokazovanja ali pretiravanja. Čas ni pomemben. Zato rečemo, da je vse v glavi. Telo zmore veliko več kot si sploh lahko predstavljamo. Um je tisti, ki nas omejuje.

Ne, ogromno tečajnikov pride na delavnico brez kakršnihkoli predhodnih izkušenj z mrzlo vodo. Večina se nikoli v življenju ni niti tuširala z mrzlo vodo, kaj šele zaplavala v ledeni reki ali jezeru. Delavnica je dejansko njihov prvi stik z mrzlo vodo in prav vsi zmorejo premagat strah, ki ga mnogi zelo intenzivno čutijo. Poleg tega na delavnici tečajniki dobijo vso potrebno znanje za redno in varno izvajanje te tehnike doma.

Seveda je pri določenih mejnih stanjih treba biti še posebej previden. Zelo verjamem v sposobnost samozdravljenja telesa. Epigenetika in kvantna fizika sta že dokazali, da se telo odziva na naše misli in prepričanja. Če mi resnično verjamemo, da nam bo nekaj pomagalo, potem nam bo pomagalo. Če nas je strah, potem je bolje, da uberemo kakšno drugo pot. Tukaj bom navedel en primer in sicer, da se pri epilepsiji in srčno-žilnih težavah odsvetuje kopanje v mrzli vodi. Sam sem imel dve tečajnici z močno epilepsijo in kar nekaj tečajnikov z vgrajenimi stenti (žilne opornice) po srčnih infarktih. Prišli so, ker so se sami tako odločili. Ker verjamejo v zdravilno moč mrzle vode. Prav vsi so doživeli čudovito izkušnjo in nadaljujejo z redno prakso doma.

Če je ženska začela s to čudovito prakso pred tretjim mesecem nosečnosti, potem lahko mirno nadaljuje z ledenimi potopi do konca nosečnosti in tudi med dojenjem. Seveda, če se dobro počuti in zaupa v proces. Vedno se gre predvsem za zaupanje. Telo se namreč navadi na ledeno vodo, ki mu potem ne predstavlja več tolikšni šok. Če pa ženska do tretjega meseca nosečnosti še ni začela z ledenimi potopi, potem se to početje odsvetuje. V tem primeru lahko začne tam nekje po devetem mesecu dojenja. Kar se tiče menstruacije je tako, da če ženska nima kakšnih posebnih težav (bolečine, močna krvavitev) in menstruacijo dobro prenaša, se lahko ves čas brez težav kopa v ledeni vodi.

Ta tehnika je stara več tisoč let in izhaja iz starodavne Tummo meditacije tibetanskih menihov, ki so sposobni aktivirati notranji ogenj do te mere, da lahko sredi zime v nekaj minutah posušijo mokra oblačila na goli koži pri temperaturah krepko pod ničlo.

Tako je, v angleščini se je udomačil izraz »mind over matter.« Telo je v resnici stroj, vrhunska inteligenca, ki se samo odziva na naše misli in občutke. In ko enkrat presežemo omejitve, ki so nastale v glavi, se telo začne popolnoma drugače odzivat. Izkušnja z ledeno vodo pa nam pokaže, česa smo v resnici sposobni, kar močno vpliva na našo samozavest in samopodobo.

Preprosto. Že to, da se začneš ukvarjati s sabo, da začneš spreminjati svoje vzorce, razreševati travme, frustracije, pomeni, da se začneš soočati s sabo. Najpomembnejši odnos je odnos do samega sebe, o tem ni dvoma. In ko spremeniš odnos do samega sebe, se začenjajo spreminjati vsi preostali odnosi, ker se svet zunaj nas odziva na tisto, kar je v nas.

 

V vseh odnosih so neka trenja, na katere se ljudje odzivamo avtomatsko, po avtopilotu.  Mrzla voda je odlična učiteljica – ko enkrat s pomočjo dihanja zmoremo nadzorovati svoj um in telo v eni najbolj stresnih situacij, kar kopanje v ledeni vodi vsekakor je, potem to še toliko lažje storimo tudi v vseh ostalih situacijah, ki so manj stresne. To pomeni manj konfliktov in slabe volje ter posledično bolj kvalitetne odnose.

X
X
X