STRES IN KORTIZOL

29/09/2021
Objavljeno v Zapisi
29/09/2021 Emil Ledenko

Živimo v času podganje dirke, vpeti v nor tempo lovljenja uspehov in odličnih rezultatov, medtem pa pozabljamo nase in na lastno regeneracijo. Ne znamo se več ustaviti, globoko zadihati, pogledati na življenje »z odmikom,« kar nam omogoča pogled iz čisto druge perspektive in s tem tudi nove, boljše in učinkovitejše rešitve.

In kam nas je takšen način delovanja pripeljal? Vse več je izgorelosti že pri mladih ljudeh, kar pomeni upad delovne moči, nezmožnost koncentracije za daljši čas, padec ustvarjalnosti in svežih idej, posledično pa tudi precej več bolniških oz. odsotnosti z dela, kar je vsekakor breme tako za delodajalca kot za (samo)zaposlenega.

S pomočjo zavestnega dihanja in ledene vode lahko aktivno vplivamo na naš živčni, hormonski, imunski in krvnožilni sistem.

Kaj sploh stres je? Stres je v osnovi vsak šok, na katerega se telo odzove tako, da sproži odziv »boj ali beg.« Ta odziv je namenjen izključno in samo preživetju. Telo sprosti ogromne količine adrenalina in kortizola, da si lahko rešimo življenje. In takrat z fizično aktivnostjo spravimo ta adrenalin in kortizol ven iz telesa.

Težava je v tem, da naši možgani ne ločijo navidezne od resnične nevarnosti, zato sprožijo ta odziv v vsaki stresni situaciji, tudi ko nismo življenjsko ogroženi. Telo takrat ne more izločiti adrenalina in kortizola, zato le-ta ostajata v njem.

Žal je takšnih situacij že v enem dnevu precej. In ko se to ponavlja iz dneva v dan, iz tedna v teden, iz meseca v mesec…….., nam tovrstno doživljanje različnih situacij in dogodkov povzroča veliko škode. Kortizol izčrpava nadledvično žlezo, kar pripelje do rušenja hormonskega ravnovesja in zakisanosti telesa. Ker celice ne dobijo dovolj kisika, postanemo kronično utrujeni, pojavijo pa se tudi različne bolezni.

S pomočjo zavestnega dihanja in ledene vode lahko aktivno vplivamo na naš živčni, hormonski, imunski in krvnožilni sistem. Med tem procesom se v telesu sproščajo endorfini, serotonin, dopamin, melatonin in kanabinoidi, medtem ko se stresni hormon kortizol popolnoma nevtralizira. S tem se ponovno  vzpostavi hormonsko ravnovesje, spremeni se telesna biokemija, telo postane alkalno, ker celice dobijo več kisika, okrepi se ožilje.

Ledena voda je kratkotrajen in hkrati koristen stres s pomočjo katerega prekinemo dolgotrajni stres, kateremu smo praktično ves čas izpostavljeni in ki sčasoma pripelje do takšnih in drugačnih zdravstvenih težav. Ko pa se v ledeni vodi s pomočjo zavestnega dihanja naučimo kontrolirati svoj um in telo oziroma svoje odzive v najbolj stresni situaciji, kar ledena voda vsekakor je, potem jih toliko lažje kontroliramo v vsaki drugi situaciji, ki je manj stresna. To pomeni manj konfliktov, slabe volje in odtoka energije ter boljše medsebojne odnose.

Z rednim izvajanjem dihalnih vaj in ledenih kopeli razvijamo 4 ključne elemente: voljo, disciplino, doslednost in vztrajnost, kar nam pomaga in nas podpira na vseh področjih v življenju. S tem razvijamo notranjo moč in stabilnost, skrbimo za svojo mentalno, čustveno in telesno higieno ter postanemo najboljša verzija samega sebe.

Ni izgovorov, so samo REŠITVE.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X
X
X